ßßß
Brzydkie, a smaczne ;-). Dyniowe scones czyli szybkie bułeczki bez użycia drożdży, a na proszku do pieczenia. Brytyjska specjalność tym razem z wykorzystaniem dyniowego puree - ten smak i ten kolor! Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście scones, podpowiem, że powinny wyjść lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pieczemy je niedużych rozmiarów a do wykrawania używamy bardzo ostrej foremki. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, nawet prosto z pieca!Składniki na 10 - 12 sztuk:350 g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 łyżka cukru50 g masła, zimnego250 g puree z dyni*2 jajka20 ml mleka100 g rodzynkówDo naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia.W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy mąki, choć będzie kusiło ;-).Stolnicę suto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek).Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
