Wykonanie
Brzydkie, a smaczne ;-).
Dyniowe scones czyli szybkie bułeczki bez użycia
drożdży, a na
proszku do pieczenia. Brytyjska specjalność tym razem z wykorzystaniem
dyniowego puree - ten smak i ten kolor! Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście scones, podpowiem, że powinny wyjść lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pieczemy je niedużych rozmiarów a do wykrawania używamy bardzo ostrej foremki. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, nawet prosto z pieca!Składniki na 10 - 12 sztuk:350 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli1 łyżka
cukru50 g
masła, zimnego250 g puree z dyni*2
jajka20 ml
mleka100 g
rodzynkówDo naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Dodać zimne
masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić z
mąką między palcami do połączenia.W drugim naczyniu wymieszać rózgą kuchenną 2
jajka, puree
dyniowe,
mleko i
rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić. Powstanie gęste, klejące ciasto (nie dosypujemy
mąki, choć będzie kusiło ;-).Stolnicę suto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nią ciasto, znowu oprószyć
mąką. Rozwałkować na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do
ciastek o średnicy 5 cm i o ostrych krawędziach wykrawać scones. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować
mlekiem (ja tego nie robię, wolę bardziej rustykalny wygląd bułeczek).Piec w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce. Najświeższe w dniu pieczenia.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).