Wykonanie
Fannie Farmer, Amerykanka, autorka książki kucharskiej i nauczycielka gotowanie, dwa
wieki temu była kuchenną boginią - taka kitchen goddess XIX w. Ówczesna Nigella. Książka kucharska Fannie Farmer Boston Cooking-School Cook Book została wydana w 1896 i prawie od razu dostała przydomek kulinarnej biblii pokoleń (Amerykanek). Nie posiadam tej książki (a szkoda), a do przepisu dogrzebałam się dzięki Anerite z forum mniammniam . Muffinki są trochę inne, niż wszystkie te, które robiłam do tej
pory. Są bardziej zbite w środku, a przy tym miękkie i sprężyste, czyli dokładnie takie, jak mają być. I są naprawdę niesamowite.Składniki:280 g białej
mąki, 1 łyżeczka
cynamonu, 3 łyżeczki
proszku do pieczenia, pół łyżeczki
soli, 2 łyżki
cukru, 1 lekko rozbite
jajko, 1/4 l
mleka (1 szklanka), 60 g stopionego
masła, 2 duże garście
rodzynekPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 190 o C, wysmarować foremki albo użyć papierowych.
Mąkę zmieszać z
cynamonem, proszkiem,
solą i
cukrem w misce. Dodać
jajka,
mleko,
masło i
rodzynki, wymieszać wszystkie składniki tylko na tyle, aby
mąka była wilgotna. Ciasto nie ma być gładkie, im dłużej wyrabiane, tym będzie twardsze (gorsze). Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec 20-25 min.