Wykonanie
Uwielbiam muffinki za ich prostotę i szybkość wykonania. Muffinki z
dynią po raz pierwszy zrobiłam dwa lata temu i od tej
pory urzekł mnie ich wyjątkowy smak. Delikatny posmak
cynamonu i wilgotny mus
dyniowy nadają tym muffinkom nietuzinkowego smaku.Składniki:1 i ½ szklanki
mąki1 szklanka puree z dyni6 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
cynamonu½ szklanki
rodzynek1
jajo½ kostki
masła½ szklanki
mlekaWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni).
Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć
dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia sól,
cynamon,
rodzynki wymieszać w dużej misce.
Masło stopić w rondlu i przestudź. W drugiej misce połączyć razem
jajko, puree z dyni,
mleko i stopione mało. Składniki mokre połączyć z suchymi. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami do muffinków, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 20 minut w temp. 200 stopni. Z podanych składników wychodzi około 20 sztuk muffinek.