ßßß Cookit - przepis na Jesienne muffinki z dynią

Jesienne muffinki z dynią

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam muffinki za ich prostotę i szybkość wykonania. Muffinki z dynią po raz pierwszy zrobiłam dwa lata temu i od tej pory urzekł mnie ich wyjątkowy smak. Delikatny posmak cynamonu i wilgotny mus dyniowy nadają tym muffinkom nietuzinkowego smaku.
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki
1 szklanka puree z dyni
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki rodzynek
1 jajo
½ kostki masła
½ szklanki mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia sól, cynamon, rodzynki wymieszać w dużej misce. Masło stopić w rondlu i przestudź. W drugiej misce połączyć razem jajko, puree z dyni, mleko i stopione mało. Składniki mokre połączyć z suchymi. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami do muffinków, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 20 minut w temp. 200 stopni. Z podanych składników wychodzi około 20 sztuk muffinek.
Źródło:http://smakowisko.pl/318