Wykonanie
Na te angielskie,
śniadaniowe bułeczki miałam ochotę od dawna. Sąsiedzi wrócili z UK i przywieźli nam paczuszkę oryginalnych scones. Szybko się skończyły więc postanowiłam wypróbować przepis na domowe. Wyszły bardzo smaczne. Przepis z Kwestii Smaku podpatrzony u Dominiki . Przepis bardzo prosty i w ciągu niespełna pół godz można
mieć pyszne
ciastkowe bułeczki na śniadanie.
Składniki:250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
cukru50 g
masła, posiekanego w kostkę1 duże
jajkookoło 100 ml
mleka50 g
rodzynekJajko roztrzepać z
mlekiem. Suche składniki wymieszać z
masłem, rozcierając
między palcami. Dodać 2/3
mlecznej mieszanki (pozostała część do wysmarowania
bułek). Wyrobić dokładnie, dodać
rodzynki i połączyć. Rozwałkować na grubość około 1,5cm. Wycinać bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować
mleczną mieszanką. Piec w temp. 200st. C przez około 15 min na złoto.Smacznego:)