ßßß Cookit - przepis na Scones z żurawinami

Scones z żurawinami

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie o kalendarzach kulinarnych, które blogerzy wspólnymi siłami, razem z Hanią, mamą Kubusiową, wydali dla Kubusia? Mój już wisi na ścianie. A jak u Was? Macie już? Jeśli nie, to aukcje jeszcze trwają, o tutaj . Żeby Was zachęcić do kupna, postanowiłam przygotować jakiś przepis z tego właśnie kalendarza. Na początek padło na scones, które zaprezentowała Szelka . Są przepyszne. Polecam jak najbardziej. Moje niestety nie urosły, bo zbyt cienko je rozwałkowałam.
Składniki (na 7-8 bułeczek):
50g chłodnego masła
220g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30g cukru demerara
50g żurawin lub rodzynek
1 jajko (ok 75-80g)
ok. 65g ciepłego mleka - jajko i mleko razem powinny ważyć ok 130-140g
Wykonanie:
Jajko rozbij i rozkłóć z mlekiem (odłóż 2 łyżki do posmarowania bułeczek). Masło utrzyj z cukrem i sola, dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz żurawinę. Dolej mleko z jajkiem i dokładnie wymieszaj płaskim mieszadłem miksera. Ciasto nie powinno być zbyt luźne. Wyłóż je na posypany mąka blat i wyrównaj wałkiem - powinno mieć grubość ok 2 cm. Wycinak kółka śr ok 6-7 cm i układaj na wyłożonej papierem blasze. Każdą bułeczkę posmaruj odłożoną mieszaniną jajka z mlekiem.
Piecz ok 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Lekko przestudź na kratce lecz podawaj jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem i domową konfiturą.
/wydrukuj przepis/
EDIT
Postanowiłam przygotować te same scones jeszcze raz. Skorzystałam ze składników z tego przepisu, ale wymieszałam je zgodnie z przepisem D. Smith. Różnica niewyobrażalna.
Składniki - jak wyżej
Wykonanie:
Przesiać mąki, sól, proszek do pieczenia do miski. Dodać cukier, wymieszać. Dodać masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać żurawinę i wymieszać. Mleko wymieszać z jajkiem. Używając widelca, dodawać powoli mleko (nie ma potrzeby dodawania całego mleka). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Scones-z-zurawinami.html