Wykonanie
Pamiętacie o kalendarzach kulinarnych, które blogerzy wspólnymi siłami, razem z Hanią, mamą Kubusiową, wydali dla Kubusia? Mój już
wisi na ścianie. A jak u Was? Macie już? Jeśli nie, to aukcje jeszcze trwają, o tutaj . Żeby Was zachęcić do kupna, postanowiłam przygotować jakiś przepis z tego właśnie kalendarza. Na początek padło na scones, które zaprezentowała Szelka . Są przepyszne. Polecam jak najbardziej. Moje niestety nie urosły, bo zbyt cienko je rozwałkowałam.
Składniki (na 7-8 bułeczek):50g chłodnego
masła220g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli30g
cukru demerara50g
żurawin lub
rodzynek1
jajko (ok 75-80g)ok. 65g ciepłego
mleka -
jajko i
mleko razem powinny ważyć ok 130-140gWykonanie:
Jajko rozbij i rozkłóć z
mlekiem (odłóż 2 łyżki do posmarowania bułeczek).
Masło utrzyj z
cukrem i
sola, dodaj
mąkę i
proszek do pieczenia oraz
żurawinę. Dolej
mleko z
jajkiem i dokładnie wymieszaj płaskim mieszadłem miksera. Ciasto nie powinno być zbyt luźne. Wyłóż je na posypany
mąka blat i wyrównaj wałkiem - powinno
mieć grubość ok 2 cm. Wycinak kółka śr ok 6-7 cm i układaj na wyłożonej papierem blasze. Każdą bułeczkę posmaruj odłożoną mieszaniną
jajka z
mlekiem.Piecz ok 13 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Lekko przestudź na kratce lecz podawaj jeszcze ciepłe z dobrej jakości
masłem i domową
konfiturą.
/wydrukuj przepis/EDITPostanowiłam przygotować te same scones jeszcze raz. Skorzystałam ze składników z tego przepisu, ale wymieszałam je zgodnie z przepisem D. Smith. Różnica niewyobrażalna.
Składniki - jak wyżejWykonanie:Przesiać
mąki,
sól,
proszek do pieczenia do miski. Dodać
cukier, wymieszać. Dodać
masło i wyrobić palcami, tak by przypominało kruszonkę. Dodać
żurawinę i wymieszać.
Mleko wymieszać z
jajkiem. Używając widelca, dodawać powoli
mleko (nie ma potrzeby dodawania całego
mleka). Ma powstać delikatne ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną
mąką i bardzo krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość 2 - 3 cm i wycinać koła o średnicy około 6 cm. Wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować wierzch resztą
mleka i piec w temperaturze 230 stopni przez 10 - 12 minut. Wyłożyć na kratkę i chwilę przestudzić. Podawać ciepłe.