Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!KarpatkaAutor banteks
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)Karpatka - składniki:Ciasto: 10 dag
masłaniepełna szklanka
wody6
jajekszczypta
soliMasa:2
jajka20 dag
cukru pudru10 dag
mąki35 dag
masła2 opakowania
cukru waniliowego1 litr
mlekacukier puder do posypaniaKarpatka - sposób przygotowania: Ciasto:
wodę zagotować z
masłem i
solą. Lekko przestudzić, wsypać
mąkę i z powrotem postawić na niewielki ogień. Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Nadal wyrabiając, dodawać jedno po drugim
jajka, tak aby przed dodaniem kolejnego, poprzednie było już wrobione. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ciasto wyłożyć cienką warstwę na dużą blachę lub dwie mniejsze. Piec około 15-20 minut, aż będzie złote. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem:
mleko zagotować.
Jajka utrzeć z
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem do białości. Wsypać
mąkę. Stale mieszając, wlewać wrzące
mleko. By masa zgęstniała, podgrzewać ją w kąpieli
wodnej, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć prawie na pianę. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ostudzoną masę. Krem schłodzić w lodówce. Na połowę ciasta wyłożyć krem, przykryć drugą połową. Lekko przycisnąć. Wierzch karpatki posypać
cukrem pudrem, można ładnie udekorować tak jak na zdjęciŁatwy przepis na pyszną karpatkęMoja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
w kwestii wypieków. Przeczytaj inne przepisy na szarlotkę redaktorki - Zuzanny Wiciejowskiej na Na górnym zdjęciu: Karpatka z kremem
waniliowym , przepis użytkownika: bayaderkapl Odwieczna kłótnia o to, który przepis na karpatkę jest oryginalny: ten z kremem, z
budyniem, a może z
bitą śmietanąCiasto piaskowe
w proszku: karpatka, kopiec kreta, murzynek. Zaczęliśmy ułatwiać sobie życie. 'Wystarczy zamieszać' - można przeczytać w instrukcji obsługi na opakowaniu. Małe cukiernie zniknęły. Klatki przestały pachnieć sobotnimi wypiekami. Za to w supermarketach są cukiernie bezosobowe: ciasta opakowane wJak po
maśleprzewróć na drugą stronę. Podawaj z
syropem klonowym, sosem
owocowym, możesz też dodać świeże
owoce. Autor: Zuzanna Wiciejowska Bez
masła z pewnością nie obędzie się również tradycyjna karpatka . Przecież jest potrzebne i do ciasta parzonego, i do tradycyjnego, budyniowo-
maślanego kremu. Ciasto najlepiejJak u babci - domowe wypieki
przepis na pyszną karpatkę
Konfitura wiśniowa najlepsza jest tuż po przygotowaniu, ale poza sezonem raczej o nią trudno. Skorzystaj więc z domowych
przetworów na zimę i użyj
konfitury ze słoika. Sernik z
konfiturą wiśniową Konfitura: 1 kg
wiśni 50 dag
cukru żelującego 2:1
cynamon Ciasto: 10 dagBlog tygodnia: Na kruchym spodzie
mnie też kuchnia babci. Jej ruskie, gołąbki i mielone nie mają sobie równych. Zresztą każdy z członków mojej rodziny potrafił kulinarnie zachwycić. Dziadek barszczem z
kapusty, mama makowcem, ciotki ciastami, tato nauczył się dla mnie robić wyśmienitą karpatkę . Z takich dorosłych pyszności pamiętamWięcej o Karpatka