Wykonanie
ciasto;10 dag
masłaniepełna szklanka
wody6
jajekszczypta
solikrem;2
jajka20 dag
cukru pudru10 dag
mąki35 dag
masła2 opakowania
cukru waniliowego1 l
mlekacukier puder do posypaniaSposób wykonania :Ciasto :
wodę zagotować z
masłem i
solą.Lekko przestudzić, wsypać
mąkę i z powrotem postawić na niewielki ogień.Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę.Zdjąć z ognia.Chwilę przestudzić.Nadal wyrabiając, dodawać jedno po drugim
jajka, tak aby przed dodaniem kolejnego, poprzednie było już wrobione.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC.Ciasto wyłożyć cienką warstwą na dużą blachę lub dwie mniejsze.Piec około 15 - 20 minut, aż będzie złote.W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.Krem :
mleko zagotować.
Jajka utrzeć z
cukrem waniliowym i
cukrem pudrem do białości.Wsypać
mąkę.Stale mieszając, wlewać wrzące
mleko.By masa zgęstniała, podgrzewać ją w kąpieli
wodnej, od czasu do czasu mieszając.Wystudzić.Miękkie
masło utrzeć prawie na pianę.Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ostudzoną masę.Krem schłodzić w lodówce.Na połowę ciasta wyłożyć krem, przykryć drugą połową.Lekko przycisnąć.Wierzch karpatki posypać
cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce.