ßßß Cookit - przepis na Gofry

Gofry

nazwa

Wykonanie

Wreszcie kupiłam gofrownicę. Dziś dotarła i od razu ją wypróbowałam. Pierwszy przepis jaki zdecydowalam się sprawdzić podała tira z forum VanillaCafe.
Strzał w dziesiątkę – gofry smakują zupełnie jak te kupowane. Są chrupiące i idealnie słodkie – w sam raz.
Tira podała kilka innych kuszących przepisów – więc na pewno niebawem je wypróbuję
Składniki :
1/2 kg mąki
2 szt jajek
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko
Wykonanie :
Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem.Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.
Ważne
Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=290