Wykonanie
Wreszcie kupiłam gofrownicę. Dziś dotarła i od razu ją wypróbowałam. Pierwszy przepis jaki zdecydowalam się sprawdzić podała tira z forum VanillaCafe.Strzał w dziesiątkę – gofry smakują zupełnie jak te kupowane. Są chrupiące i idealnie słodkie – w sam raz.Tira podała kilka innych kuszących przepisów – więc na pewno niebawem je wypróbuję
Składniki :1/2 kg
mąki2 szt
jajek1/2 szklanki
cukru pudru lub mniej1/3 kostki
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowegowoda lub
mlekoWykonanie :Zaczynamy od stopienia
masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
żółtka,
cukier. Dodajemy 1-2 szklanki
wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną).
Wodę możemy zastąpić
mlekiem.Dodajemy zimne
masło. Miksujemy.
Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta
śmietana. Na końcu dodajemy ubite
białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywaa. Po jakiś 3-5 min. należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w
oleju, dzięki
czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.WażneGofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika, lub stojak na tosty.