Wykonanie
Od wczoraj miałam wielką ochotę na pyszną, domową i wilgotną babkę, a skoro miałam ochotę no to też ją zrobiłam.Babka jest dziecinnie prosta do zrobienia i nie wymaga jakiś specjalnych, wydziwianych składników. Te które są nam potrzebne do jej wykonania zapewne każdy ma codziennie w domu. Jednym słowem babka jest przepyszna, nie za słodka a przepis na nią pochodzi z domowych zapisków babci. Koniecznie wypróbujcie.Serdecznie polecam;)

Składniki:szklanka
cukru4
jajka1/2 szklanki
mlekakostka
masła2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowegocukier puder
Wykonanie:
Mleko,
masło,
cukier kryształ i
cukier waniliowy umieścić w garnuszku i całość gotować do czasu, aż
masło i
cukier się rozpuści, przestudzić. Następnie dodawać na przemian
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno i na sam koniec delikatnie wmieszać do masy. Gotową masę wyłożyć do foremki na babkę (jeżeli używamy innej niż silikonowa należy ją dokładnie wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą), piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu obsypać
cukrem pudrem.Smacznego;)