ßßß Cookit - przepis na Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.

nazwa

Wykonanie

maj 17th Drożdżowiec niezawodny
Przepisów na ciasta drożdżowe jest całe mnóstwo, a jednak ten jest wyjątkowy – dzięki dobrze dobranym proporcjom udaje się zawsze i każdemu. Puszyste, pachnące ciasto z kruszonką… a przepis ten jest naszym przepisem rodzinnym o korzeniach w południowo-wschodniej Polsce.
Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 kg mąki tortowej lub luksusowej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 18 dag masła,
- 0,5 litra mleka,
- 4 jaja,
- 7 dag drożdży,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii,
- skórka pomarańczowa kandyzowana . na kruszonkę:
- porcja mąki,
- porcja cukru,
- cukier waniliowy,
- kawałek miękkiego masła.
W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.
Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).
Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.
Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem
Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=760