Wykonanie
maj 17th Drożdżowiec niezawodnyPrzepisów na
ciasta drożdżowe jest całe mnóstwo, a jednak ten jest wyjątkowy – dzięki dobrze dobranym proporcjom udaje się zawsze i każdemu. Puszyste, pachnące ciasto z kruszonką… a przepis ten jest naszym przepisem rodzinnym o korzeniach w południowo-wschodniej Polsce.
Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:- 1 kg
mąki tortowej lub luksusowej,- 3/4 szklanki
cukru,- 18 dag
masła,- 0,5 litra
mleka,- 4
jaja,- 7 dag
drożdży,- szczypta
soli,-
cukier waniliowy lub ziarenka z
wanilii,-
skórka pomarańczowa kandyzowana . na kruszonkę:- porcja
mąki,- porcja
cukru,-
cukier waniliowy,- kawałek miękkiego
masła.W jednym rondelku rozpuszczamy
masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić
drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy
mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim
drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.Do suchych składników dodajemy teraz
jaja,
mleko z
drożdżami oraz rozpuszczone
masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu
skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z
masła,
mąki,
cukru i
cukru waniliowego).Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych
oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a
potem już możemy zajadać, popijając ciepłym
mlekiemSekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.