ßßß Cookit - przepis na Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Z przepisu Małgosimi. Gofry są pyszne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Choć dużo na pewno zależy od dobrej jakości gofrownicy. Od razu smażyłam z podwojonej ilości składników, by nie wyciągać gofrownicy na 5 gofrów ;). Polecam.
Składniki na 5 - 6 gofrów:
3/4 szklanki mleka
4 łyżki dobrego masła
1 szklanka mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 6 g drożdży świeżych
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu (nie może być gorące, by nie zabiło drożdży).
Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z ekstraktem waniliowym, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia się składników.
Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).
Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe