ßßß
Z przepisu Małgosimi. Gofry są pyszne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Choć dużo na pewno zależy od dobrej jakości gofrownicy. Od razu smażyłam z podwojonej ilości składników, by nie wyciągać gofrownicy na 5 gofrów ;). Polecam.Składniki na 5 - 6 gofrów:3/4 szklanki mleka4 łyżki dobrego masła1 szklanka mąki1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta soli2/3 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 6 g drożdży świeżych1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMąkę przesiać. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu (nie może być gorące, by nie zabiło drożdży).Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z ekstraktem waniliowym, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia się składników.Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.Smacznego :)