Wykonanie
Z przepisu Małgosimi. Gofry są pyszne, z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Choć dużo na pewno zależy od dobrej jakości gofrownicy. Od razu smażyłam z podwojonej ilości składników, by nie wyciągać gofrownicy na 5 gofrów ;). Polecam.Składniki na 5 - 6 gofrów:3/4 szklanki
mleka4 łyżki dobrego
masła1 szklanka
mąki1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soli2/3 łyżeczki suchych
drożdży (3 g) lub 6 g
drożdży świeżych1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMąkę przesiać.
Masło rozpuścić w
mleku, na małym ogniu (nie może być gorące, by nie zabiło
drożdży).Wymieszać suche składniki, następnie ubić razem z
mlekiem. Dodać
jajko roztrzepane z ekstraktem
waniliowym, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia się składników.Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h).Nakładać do dobrze rozgrzanej gofrownicy.Smacznego :)