ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka "Conchas"

Ciasteczka "Conchas"

nazwa

Wykonanie

Drożdżowe czy kruche.... a może dwa w jednym? :) Dzisiaj proponuję Wam "conchas". Są to tradycyjne meksykańskie słodkie ciasteczka kształtem przypominające muszlę. Drożdżowy środek otulony kruchą skorupką. Wychodzą dość spore i doskonale nadają się na drugie śniadanie. Idealnie smakują w towarzystwie szklanki mleka.
Przepis znaleziony na stronie przepisownia.pl . (zmniejszyłam jedynie ilość cukru). Polecam :)
Składniki na c iasto kruche:
160 g cukru
90 g margaryny , zimnej, pokrojonej na kawałki
90 g masła , zimnego, pokrojonego na kawałki
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na ciasto drożdżowe:
140 g cukru
80 g margaryny
80 g masła
1 łyżka suchych drożdży (15 g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 g mleka
4 jajka
520 g mąki
2 łyżeczki soli
wykonanie thermomix:
ciasto kruche: Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Dodać margarynę, masło, mąkę i ekstrakt waniliowy, wymieszać 15-20 s/obr. 5. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 60 minut.
ciasto drożdżowe : Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać margarynę, masło, drożdże, ekstrakt waniliowy i mleko, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2. Dodać jajka i sól, wymieszać 10 s/obr. 5.Dodać mąkę i wyrobić 2 min/interwał . Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 45 minut).
Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto drożdżowe podzielić na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości ok 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki. Na każdą kulkę ciasta drożdżowego układać placuszek ciasta kruchego, lekko docisnąć i uformować kulkę. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190 stopni. Upieczone studzić na kratce.
wykonanie tradycyjne:
ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
ciasto drożdżowe: wszystkie składniki bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok 45 minut do podwojenia objętości.
Następnie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto drożdżowe podzielić na 20 równych części, uformować kulki. Kulki ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze w odległości ok 8 cm od siebie. Kruche ciasto podzielić na 20 równych części, uformować małe okrągłe płaskie placki. Na każdą kulkę ciasta drożdżowego układać placuszek ciasta kruchego, lekko docisnąć i uformować kulkę. Za pomocą ostrego noża naciąć rowki przypominające wzór na muszli małży.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190 stopni. Upieczone studzić na kratce
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/11/ciasteczka-conchas.html