Wykonanie
Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z
kawka, jakaś książka i mnie nie ma :)
Składniki na ciasto:30 dag
mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie
drożdży suchych 7 g,45 g
cukru,125 ml ciepłego
mleka,1
jajko,50g roztopionego
masła,1/4 łyżeczki
soli,W misce wymieszać sypkie składniki, następnie dodać
mleko,
jajko i wyrobić. Pod koniec małymi porcjami dodawać roztopione
masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie
masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok. 35 minut.Składniki na kruszonkę:50 g miękkiego
masła,10 płaskich łyżek
mąki,4 łyżki
cukru,op.
cukru waniliowego,Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy na grudkowatą masę.Oryginalny przepis znajdziecie też tutaj .