Wykonanie
Z drożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś
drożdżowego.Składniki:10 dag świeżych
drożdży22 dag
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3/4 szklanki
mleka20 dag
masła4
jajka64 dag
mąki pszennejszczypta
solikruszonka:15 dag
mąki10 dag
cukru10 dag
masłaPrzygotowanie:
Mleko podgrzać (ma być letnie),
masło stopić,
jajka roztrzepać.Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności, równomiernie wkładać jeden po drugim.
Mąkę najlepiej przesiać. Bez
soli. Nie mieszać.Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając
sól.Przygotować kruszonkę, składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością
mąki. Powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.Foremki wysmarować odrobiną
margaryny i oprószyć
bułką tartą.Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości (w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez 20 minut.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki (12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.