ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Z drożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego.
Składniki:
10 dag świeżych drożdży
22 dag cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka
20 dag masła
4 jajka
64 dag mąki pszennej
szczypta soli
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
Przygotowanie:
Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać.
Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności, równomiernie wkładać jeden po drugim. Mąkę najlepiej przesiać. Bez soli. Nie mieszać.
Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól.
Przygotować kruszonkę, składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki. Powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą.
Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości (w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez 20 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki (12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/drozdzowka-z-kruszonka.html