Wykonanie
Moje ulubione
ciasto drożdżowe, które można dowolnie modyfikować, a czasem najlepiej smakuje jako zwykła, duża puszysta drożdżówka, z ogromną ilością kruszonki na wierzchu. Jest bardzo miękka i pachnąca. Bardzo polecam :)Uwaga: przepis ten został zmieniony! Wcześniej polecałam tą drożdżówkę jako najlepszą z
owocami, po wielu próbach przekonałam się jednak, że najbardziej puszysta jest bez
owoców... i w takiej postaci ją obecnie polecam.Składniki:300 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
drożdży suchych (6 g) lub 12 g
drożdży świeżychpół szklanki letniego
mleka (125 ml)1
jajko50 g roztopionego
masła45 g
cukru1/4 łyżeczki
soliPonadto:1
jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana
masłem i wysypana
bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką.Kruszonka:50 g
masła, miękkiego10 płaskich łyżek
mąki4 łyżki
cukru8 g opakowanie
cukru waniliowegoWszystkie składniki wyrobić
między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej
mąki, jeśli sucha -
masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)