Wykonanie
Cudownie puszyste i mięciuteńkie
drożdżowe ciasto. Można je przygotować z dowolnymi
owocami zarówno mrożonymi jak i świeżymi. Z
mąki krupczatki proponowałam już przepyszne pączki (klik). Dzisiaj zapraszam na wielką i puszystą drożdżówkę :) Przepis znaleziony na stronie Takie tam moje pomysły . Polecam baaardzo :)Składniki:3 szkl + 6 łyżek
mąki krupczatki1 szkl. ciepłego
mleka1/2 szkl cukru+1 łyżka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub 1 łyżka
cukru waniliowego2
jajka1
żółtko (
białko zostawić do posmarowania)150g roztopionego
masła42g
drożdżyszczypta
soliponadto:
owoce (
borówki,
czereśnie,
truskawki,
maliny,
śliwki)Z
mleka,
drożdży, 1 łyżki
cukru i 6 łyżek
mąki zrobić zaczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na koniec dodając roztopione
masło. Ciasto powinno ładnie odchodzić od miski. Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1 godz.Składniki na kruszonkę:1/2 szkl
mąki krupczatki1/2 szkl
cukru70g
masłaWszystkie składniki kruszonki bardzo dokładnie wyrobić.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki (24x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Leciutko ugnieść i wyrównać. Wierzch posmarować roztrzepanym
białkiem i wysypać
owoce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40-50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło przykryć folią aluminiową. Smacznego :)