ßßß Cookit - przepis na bułeczki maślane z kruszonką

bułeczki maślane z kruszonką

nazwa

Wykonanie

delikatne i pyszne
600 gram mąki pszennej+do podsypania
250 ml ciepłego mleka
80 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
50 gram stopionego, schłodzonego masła
2 jaja
1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
25 gram drożdży
kruszonka:
0,5 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
50 gram miękkiego masła
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy cukier, jaja, żółtka, cukier waniliowy, rozczyn, masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie masło zagniatamy z mąką i cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/08/bueczki-maslane-z-kruszonka.html