Wykonanie
delikatne i pyszne
600 gram
mąki pszennej+do podsypania250 ml ciepłego
mleka80 gram cukru+1 łyżeczka
cukru waniliowego50 gram stopionego, schłodzonego
masła2
jaja1
żółtko (
białko do posmarowania bułeczek)25 gram
drożdżykruszonka:0,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru50 gram miękkiego
masłaW ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.Do pozostałej
mąki dodajemy
cukier,
jaja,
żółtka,
cukier waniliowy, rozczyn,
masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie
masło zagniatamy z
mąką i
cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym
białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.