Wykonanie
500 g
mąki150 ml
mleka3 łyżeczki sypkich
drożdży100 g
cukru4 łyżki
masła1
jajko2
żółtka1 łyżka
cukru waniliowegoDrożdże rozecieramy z 1 łyżką
cukru i ciepłym
mlekiem.Dodajemy 150 g
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 1 godzinie do wyrośniętego rozczynudodajemy
żółtka utarte z pozostałym
cukrem, resztę
mąki i
jajko. Wyrabiamy ciasto, wlewamy stopione
masło, dodajemy
cukier waniliowy, ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min.
Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 ( czasami nawet na 3) częśći.Rozwałkowujemy na prostokąty 30x25 grubość 5mm.
Jesteśmy gotowi na rozsmarowanie farszu, ale to w kolejnym
poście ;)