ßßß Cookit - przepis na Chałka z makiem

Chałka z makiem

nazwa

Wykonanie

Chałki były tak szybko "zżarte", że nie było mowy o zrobieniu innego zdjęcia.
50 dkg mąki
1 szkl.ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 całe jajo
50 g cukru
50 g masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa]
Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , jajko, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/chaka-z-makiem.html