Wykonanie
Chałki były tak szybko "zżarte", że nie było
mowy o zrobieniu innego zdjęcia.50 dkg
mąki1 szkl.ciepłego
mleka20 g świeżych
drożdży1 całe
jajo50 g
cukru50 g
masła1
cukier waniliowyszczypta
solidowolne nadzienie [ u mnie masa makowa]Z
drożdży,
mleka cukru i 1 łyżki
mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do
mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,
jajko,
cukier waniliowy i
sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.
Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch
chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.