Wykonanie
Czasem potrzebuję upiec coś prostego i smacznego. Coś, nie wymagającego większego nakładu pracy. Coś co niekoniecznie musi być jakimś wymyślnym wypiekiem, ale ma fantastycznie smakować. Postawiłam na
cynamonowe ślimaki z
ciasta drożdżowego. Takie bułeczki do odrywania świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie jak i deser. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Koniecznie z
kubkiem gorącego
kakao :)
Składniki:500 g
mąkiszczypta
soli220 ml ciepłego
mleka 3,2%35 g
drożdży100 g
cukru50 g stopionego
masła2
jajka2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoNadzienie:4 łyżki stopionego
masła6 łyżek
cukru1/2 łyżki
cynamonuMąkę przesiać, dodać
sól.
Drożdże rozpuścić w
mleku z dodatkiem łyżki
cukru i łyżki
mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do
mąki dodać
cukier,
cukier waniliowy, rozkłócone
jajka, podrośnięte
drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone
masło. Miskę z
ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować
masłem, posypać
cukrem i
cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki.
Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!Rady: Upieczone
ślimaki można posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem lub polać lukrem.Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną
czekoladę, pokrojone w drobną kostkę
jabłka,
rodzynki lub posiekane
orzechy.