ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

Drożdżowe ślimaki (rollsy) z cynamonem do odrywania

nazwa

Wykonanie

Czasem potrzebuję upiec coś prostego i smacznego. Coś, nie wymagającego większego nakładu pracy. Coś co niekoniecznie musi być jakimś wymyślnym wypiekiem, ale ma fantastycznie smakować. Postawiłam na cynamonowe ślimaki z ciasta drożdżowego. Takie bułeczki do odrywania świetnie sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie jak i deser. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Koniecznie z kubkiem gorącego kakao :)
Składniki:
500 g mąki
szczypta soli
220 ml ciepłego mleka 3,2%
35 g drożdży
100 g cukru
50 g stopionego masła
2 jajka
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Nadzienie:
4 łyżki stopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu
Mąkę przesiać, dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka, podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto dolewając stopniowo rozpuszczone masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o średnicy ok. 0,5 cm. Wysmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon. Każdy rulon pociąć na około 2-3 cm kawałki. Ślimaki układać (zwinięciem do góry) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Rady: Upieczone ślimaki można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub polać lukrem.
Dla urozmaicenia smaku można do nadzienia dodać posiekaną czekoladę, pokrojone w drobną kostkę jabłka, rodzynki lub posiekane orzechy.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/11/drozdzowe-slimaki-rollsy-z-cynamonem-do.html