ßßß Cookit - przepis na Maślany chlebek - chałka

Maślany chlebek - chałka

nazwa

Wykonanie

Delikatna, puszysta, słodkawa i doskonała. Chałka z cudowną
kruszonką o cynamonowym
aromacie. Jest pyszna.
Podałam ją z serkiem mascarpone i świeżymi figami.
Z podanych składników wyszły mi
dwa dorodne warkocze.
200 ml ciepłego mleka,
8 dag cukru, 65-70 dag przesianej
mąki pszennej, pół łyżeczki soli,
10 dag masła, pół kostki drożdży,
2 jajka + jedno do posmarowania,
opakowanie cukru waniliowego.
Drożdże rozpuściłam w trzech łyżkach mleka. Mąkę wymieszałam z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wlałam zaczyn, dodałam jajka,
roztopione masło i pozostałą część mleka.
Przełożyłam na stolnicę, wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniotłam, podzieliłam na sześć równych części.
Z każdej uformowałam wałek jednakowej długości.
Zaplotłam dwa warkocze, przełożyłam do natłuszczonych foremek.
Odłożyłam na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
W międzyczasie przygotowałam kruszonkę z łyżki mąki, łyżki cukru,
łyżki miękkiego masła i łyżeczki cynamonu.
Chałki posmarowałam rozmąconym jajkiem, posypałam kruszonką.
Piekłam około 30 minut w temperaturze 195°C.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/10/maslany-chlebek-chaka.html