Wykonanie
Delikatna, puszysta, słodkawa i doskonała.
Chałka z cudownąkruszonką o
cynamonowymaromacie. Jest pyszna.Podałam ją z
serkiem mascarpone i świeżymi
figami.Z podanych składników wyszły midwa dorodne warkocze.200 ml ciepłego
mleka,8 dag
cukru, 65-70 dag przesianej
mąki pszennej, pół łyżeczki
soli,10 dag
masła, pół kostki
drożdży,2
jajka + jedno do posmarowania,opakowanie
cukru waniliowego.
Drożdże rozpuściłam w
trzech łyżkach
mleka.
Mąkę wymieszałam z
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą. Wlałam zaczyn, dodałam
jajka,roztopione
masło i pozostałą część
mleka.Przełożyłam na stolnicę, wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto.Przykryłam ściereczką, odstawiłam do wyrośnięcia.Ciasto ponownie zagniotłam, podzieliłam na sześć równych części.Z każdej uformowałam wałek jednakowej długości.Zaplotłam dwa warkocze, przełożyłam do natłuszczonych foremek.Odłożyłam na pół godziny, by jeszcze wyrosły.W międzyczasie przygotowałam kruszonkę z łyżki
mąki, łyżki
cukru,łyżki miękkiego
masła i łyżeczki
cynamonu.
Chałki posmarowałam rozmąconym
jajkiem, posypałam kruszonką.Piekłam około 30 minut w temperaturze 195°C.Bardzo smacznie polecam :)