Wykonanie
Drożdżowe....to ciasto, które zawsze będzie mi się kojarzyć z moją babcią. Upieczone w formie typu wieniec - w czasach mojej młodości jedynie z
rodzynkami i kruszonką, do tego odrobina
masła i pyszne śniadanie gotowe. Zatęskniłam za takimi rarytasami... I tu niespodzianka, będąc w Ciechocinku natknęłam się na świetną książkę " Przysmaki
drożdżowe", w której znajdziemy przepisy na wypieki,
chałki,
chleby i różnego rodzaju placki. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdej gospodyni domowej ;)
Składniki na ciasto:450 g
mąki pszennej250 ml letniego
mleka1/3 szklanki
cukru1/4 kostki
masła1
jajko50 g świeżych
drożdżycukier waniliowy- najlepszy domowej robotyszczypta
solikilkanaście
śliwek węgierek
masło do wysmarowania formySkładniki na kruszonkę150 g
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
masła1/2 łyżeczki
cynamonu125 ml letniego
mleka rozcieramy z
drożdżami , 1/2 szklanka
mąki oraz 2 łyżeczką
cukru, odstawić w ciepłe miejsce ( uwaga u mnie rozczyn dał czadu i prawie przerósł kubek ).Kiedy podwoi objętość, dodajemy pozostały
cukier,
cukier waniliowy,
mleko,
mąkę,
jajko i szczyptę
soli. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy dopóki nie powstanie elastyczne ciasto - najlepiej, żeby odstawało od brzegów miski. Formujemy w kulę, wkładamy do miski posypanej
mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętośćNastępnie przekładamy do natłuszczonej formy- w moim przypadku do dużej keksówki. Na wierzch ciasta układamy połówki wypestkowanych
śliwek węgierek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C, następnie ruszamy do przygotowania kruszonki. Mieszamy ze sobą
cukier,
cynamon i
mąkę. Dodajemy roztopione
masło, ucieramy na grudki. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy przez około 50-60 min. w temp 180 st. C. Smacznego!!!