Wykonanie
50 dkg
mąki1 szkl.
mleka1
jajko0,5 łyżeczki
soli75 g
cukru pudru50 g miękkiego
masła1 łyżeczka
drożdży suszonychNadzienie:10 dkg
rodzynek50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej25 g drobnego
cukru25 g roztopionego
masłaSyrop:50 g
cukru pudru60 ml
wody1 łyżeczka
wody pomarańczowejSkładniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiać około 10 min. Po tym czasie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie c iasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o
boku 30 cm, posmarować roztopionym
masłem. Posypać
cukrem, kandyzowaną skórką i
rodzynkami.Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.Po tym czasie posmarować bułeczki
masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni .Przygotować
syrop. Zagotować
wodę z
cukrem pudrem. Dodać
wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować
syropem kiedy lekko przestygną.
Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.Zaletą suszonych
winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe
owoce są doskonałym zamiennikiem
czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać
alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu
winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej
flory bakteryjnej.Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.Walory Zdrowotneniska zawartość
sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie
krwi,wysoka zawartość błonnika pokarmowego,zawierają fosfor wspomagający utrzymanie zdrowych zębów i kości,zawierają mangan wspomagający prawidłowy metabolizm energetyczny,zawierają potas wspomagający układ nerwowy, utrzymanie prawidłowego ciśnienia
krwi i funkcjonowania
mięśni,zawierają witaminę B6 wspomagającą m.in. regulację aktywności hormonalnej.Jedna porcja (25g) zawiera:kcal71 4%
cukry16,2g 18%tłuszcz0,1g <1%kw.tłn.0,04g <1%błonnik1,6g 6%sód0,013g <1Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji 25g produktu %GDA w porcjiWartość energetyczna 1208kJ/ 285kcal 302kJ/ 71kcal 4%
Białko 2,3g 0,6g 1%Węglowodany 64,6g 16,2g 6%
Cukry 64,6g 16,2g 18%Tłuszcz 0,5g 0,1g <1%Kwasy tł. nas. 0,16g 0,04g <1%Błonnik 6,5g 1,6g 6%Sód 0,053g 0,013g <1%Witaminy i składniki mineralne Na 100gWitamina A 2µgWitamina C 1,0mgWitamina E 0,2mgWitamina B1 0,15mgWitamina B2 0,08mgKwas foliowy 4,0µgNiacyna 0,5gPotas 833mgWapń 78mgFosfor 129mgMagnez 40mgŻelazo 2,3mgCynk 0,25mgMiedź 0,37mgMangan 0,32mgJod 3,2µg