ßßß Cookit - przepis na Chelsea Buns

Chelsea Buns

nazwa

Wykonanie

50 dkg mąki
1 szkl.mleka
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
75 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka drożdży suszonych
Nadzienie:
10 dkg rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g drobnego cukru
25 g roztopionego masła
Syrop:
50 g cukru pudru
60 ml wody
1 łyżeczka wody pomarańczowej
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Wyrabiać około 10 min. Po tym czasie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,,5 godziny.Następnie c iasto wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.
Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni .
Przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem pudrem. Dodać wodę pomarańczową. Bułeczki posmarować syropem kiedy lekko przestygną.
Rodzynki sułtańskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe.
Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej.
Produkty HELIO Natura szczególnie polecane w kontekście rosnącej częstotliwości alergii i chorób cywilizacyjnych.
Walory Zdrowotne
niska zawartość sodu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
wysoka zawartość błonnika pokarmowego,
zawierają fosfor wspomagający utrzymanie zdrowych zębów i kości,
zawierają mangan wspomagający prawidłowy metabolizm energetyczny,
zawierają potas wspomagający układ nerwowy, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowania mięśni,
zawierają witaminę B6 wspomagającą m.in. regulację aktywności hormonalnej.
Jedna porcja (25g) zawiera:
kcal
71 4%
cukry
16,2g 18%
tłuszcz
0,1g <1%
kw.tłn.
0,04g <1%
błonnik
1,6g 6%
sód
0,013g <1
Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji 25g produktu %GDA w porcji
Wartość energetyczna 1208kJ/ 285kcal 302kJ/ 71kcal 4%
Białko 2,3g 0,6g 1%
Węglowodany 64,6g 16,2g 6%
Cukry 64,6g 16,2g 18%
Tłuszcz 0,5g 0,1g <1%
Kwasy tł. nas. 0,16g 0,04g <1%
Błonnik 6,5g 1,6g 6%
Sód 0,053g 0,013g <1%
Witaminy i składniki mineralne Na 100g
Witamina A 2µg
Witamina C 1,0mg
Witamina E 0,2mg
Witamina B1 0,15mg
Witamina B2 0,08mg
Kwas foliowy 4,0µg
Niacyna 0,5g
Potas 833mg
Wapń 78mg
Fosfor 129mg
Magnez 40mg
Żelazo 2,3mg
Cynk 0,25mg
Miedź 0,37mg
Mangan 0,32mg
Jod 3,2µg
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/04/chelsea-buns.html