Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
żółtka 3 sztuk
jajka 4 sztuk
cukier 12 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
drożdże 30 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 50 gramów
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa 100 gramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
jajkami,
żółtkami,
cukrem,
solą,
drożdżami oraz letnim
mlekiem. Całość wyrabiać 5 minut i odstawić na 15 minut. Dodać rozpuszczone
masło, wymoczone
rodzynki i
skórkę pomarańczową. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Wyrabiać ponownie 3 minuty, podzielić na 2 równe porcje. Włożyć do foremek o średnicy 22 cm, natłuszczonych i oprószonych
mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone babki posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: