ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

Babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
żółtka 3 sztuk
jajka 4 sztuk
cukier 12 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
drożdże 30 gramów
mleko 0,5 szklanek
masło 50 gramów
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa 100 gramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z jajkami, żółtkami, cukrem, solą, drożdżami oraz letnim mlekiem. Całość wyrabiać 5 minut i odstawić na 15 minut. Dodać rozpuszczone masło, wymoczone rodzynki i skórkę pomarańczową. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Wyrabiać ponownie 3 minuty, podzielić na 2 równe porcje. Włożyć do foremek o średnicy 22 cm, natłuszczonych i oprószonych mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone babki posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12048/Babka-drozdzowa-ze-skorka-pomaranczowa