Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 8SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 50 dekagramów
drożdże 5 dekagramów
cukier 15 dekagramów
mleko 0,5 szklanek
żółtka 8 sztuk
sól według uznania
masło 10 dekagramów
rodzynki według uznania
cukier puder 25 dekagramów
woda gorąca 3 - 4 łyżek stołowychWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru,dodać letnie
mleko i trzy łyżki
mąki.Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość,dodać resztę
mąki,utarte z
cukrem żółtka i
sól,wyrobić.Dodać rozpuszczone
masło i
rodzynki,odstawić do wyrośnięcia.Formę wysmarować
masłem,napełnić do połowy.Wstawić do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 st.CUwagi:Polewa:Puder wysypać do miseczki,mieszając wlewać
wodę.Gęstą masą posmarować upieczoną i wystudzoną babkę,ozdobić kandyzowanymi
owocami.Autor: krysia15Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: lukas010Data: 2009-04-18bardzo dobraAutor: krysia15Data: 2009-04-03Nie musi być udekorowana identycznie jak na fotografii...to wyłącznie zależy od osoby wykonującej podany przepisAutor: jakagłodnaData: 2009-03-23suuuuuper, ja dodam jeszcze do tego
orzechyAutor: krisData: 2009-03-23ciekawe tylko czy wyjdzie taka idealna jak na dołączonej fotografii :)Autor: kisssData: 2009-03-23idealna babka na wielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: