ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy przekładaniec

Drożdżowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
7 dag suchych drożdży (1 opakowanie)
6 żółtek
1 szklanka mleka
skórka otarta z jednej limonki
szczypta soli
1 słoik powidła
1 jajko
cukier kryształ
2 łyżki wody
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru pudru i łyżką mąki.
Rozczyn................................................................
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozczyn po wyrośnięciu.....................................................................
Do wyrośniętych drożdży dodajemy, przesianą mąkę, cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Przesiana mąka z rozczynem, żółtkami i cukrem pudrem...........................
Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie masło i otarta skórkę z limonki.
Z masłem i limonką............................................
Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie sie lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciełe miejsce.
Ciasto przed wyrośnięciem...................................................................
I po wyrośnięciu..................................................................
Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany mąką blat i dzielimy na 3 części.
Trzy części ciasta.........................................
Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a nastepnie na ciasto nakładamy połowe słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
Powidło na pierwszej warstwie ciasta.............................................
Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.
Z drugą częścią ciasta przed rozciągnięciem...............................................
I również namoczonymi w wodzie palcami naciagamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.
Powidło na drugiej warstwie ciasta......................................................
Na wszystko nakadamy ostatnią część ciasta i naciagamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obficie posypujemy cukrem kryształem.
Posmarowane jajkiem i posypane cukrem.........................................
Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut.
Wrośnięte ciasto.......................................................
Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upioeczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !
Drożdżowy przekładaniec....................................................................
Drożdżowy przekładaniec w kawałkach.........................................
Drożdżowy przekładaniec raz jeszcze........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Drozdzowy-przekladaniec.html