Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąki1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudru7 dag suchych
drożdży (1 opakowanie)6
żółtek1 szklanka
mlekaskórka otarta z jednej
limonkiszczypta
soli1 słoik powidła1
jajkocukier kryształ2 łyżki
wodyCiepłe
mleko łączymy z
drożdżami, łyżką
cukru pudru i łyżką
mąki.
Rozczyn................................................................Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozczyn po wyrośnięciu.....................................................................Do wyrośniętych
drożdży dodajemy, przesianą
mąkę,
cukier puder,
żółtka i szczyptę
soli.
Przesiana
mąka z rozczynem,
żółtkami i
cukrem pudrem...........................Ciasto lekko wyrabiamy i dodajemy roztopione letnie
masło i otarta skórkę z
limonki.
Z
masłem i
limonką............................................Całość dokładnie wyrabiamy, a gdy masa stanie sie lśniąca i sprężysta, odstawiamy do wyrośnięcia w ciełe miejsce.
Ciasto przed wyrośnięciem...................................................................
I po wyrośnięciu..................................................................Wyrośniete ciasto dokładnie mieszamy i wykładamy na posypany
mąką blat i dzielimy na 3 części.
Trzy części ciasta.........................................Jedną część ciasta rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużej brytfance i rozciągamy namoczonymi w wodzie palcami, a nastepnie na ciasto nakładamy połowe słoiczka powidła i dokładnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.
Powidło na pierwszej warstwie ciasta.............................................Następnie nakładamy drugą warstwę ciasta.
Z drugą częścią ciasta przed rozciągnięciem...............................................I również namoczonymi w wodzie palcami naciagamy ciasto na całą powierzchnię i smarujemy drugą połową powidła.
Powidło na drugiej warstwie ciasta......................................................Na wszystko nakadamy ostatnią część ciasta i naciagamy namoczonymi w wodzie palcami wyrównując powierzchnię. Wierzch smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
wodą i obficie posypujemy
cukrem kryształem.
Posmarowane
jajkiem i posypane
cukrem.........................................Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 120 minut.
Wrośnięte ciasto.......................................................Wyrośnięty przekładaniec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 60-70 minut. Upioeczone ciasto studzimy w foremce w której się piekło. Smacznego !
Drożdżowy przekładaniec....................................................................
Drożdżowy przekładaniec w kawałkach.........................................
Drożdżowy przekładaniec raz jeszcze........................................................