Wykonanie
Lussekatter to
drożdżowe bułeczki, które swój piękny, żółty kolor zawdzięczają szlachetnemu szafranowi. W Skandynawii i szwedzkojęzycznej części Finlandii wypieka się je 13 grudnia, na święto Łucji. Ich historia sięga już prastarych czasów i wiążę się Lucyferem. Swoim
słonecznym kolorem miały odstraszać złe moce.Bułeczki można przygotować w różnych kształtach. Mój splot, przypominający literę S nosi wdzięczną nazwę julgalt, czyli "świąteczny knur".Co prawda jest to
ciasto drożdżowe, ale konsystencją nie przypomina zupełnie tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Surowe jest błyszczące i bardzo plastyczne. Pomoc małych rączek w kuchni przy zaplataniu bardzo pożądana!Składniki (na ok. 30 sztuk):75 g świeżych
drożdży500 ml
mleka2,2-2,4 l (ok.1,33 kg)
mąki200 g
masła250 ml
cukry pudru2
jajka1 łyżeczka
solisyrop szafranowy:50 ml
wodynieco więcej niż 50 ml
cukru pudru (dałam 53 ml)1 g
szafranupolewa i przybranie:
rodzynki1-2
jaja1 ml
soli1/2 łyżeczki
wodyWykonanie:Wyjmij wcześniej wszystkie produkty, by uzyskały temperaturę pokojową.
Wodę z
cukrem na
syrop doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około minutę. Zdejmij rondel z ognia i dodaj
szafran.Odstaw do ostygnięcia.Pokrusz
drożdże do miksera lub miski. Wlej
mleko i mieszaj, dopóki
drożdże się nie rozpuszczą.Dodaj większość
mąki, całe
masło pokrojone na kawałki,
cukier,
jajka,
sól i
syrop szafranowy. Starannie wyrób ciasto mikserem lub ręcznie (przez co najmniej 5 minut). W razie potrzeby dodaj trochę więcej
mąki dalej wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i lśniące.Pozostaw masę pod przykryciem na około 30 minut, by wyrosła i podwoiła swoją objętość.Przełóż ciasto na deskę, ugnieć i podziel na kawałki, każdy o wadzę 60-70 g.Rozwałkuj kawałki na wąskie paski o długości 25-30 cm. Zrób to w dwóch etapach, by ciasto się nie rozerwało. Zawiń końcówki w odwrotnych kierunkach i uformuj kształt litery S. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto wetknij
rodzynki.Pozostaw pod przykryciem na co najmniej 30 minut, by wyrosło i podwoiło swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.Ubij
białko z
wodą i
solą, a następnie delikatnie posmaruj bułeczki. Piecz na środkowej półce przez około 5 minut.Smacznego!(przepis pochodzi z książki FIKA)