ßßß
ŹródłoSkładniki:3,5 szklanki mąki5 dag drożdży6 roztrzepanych żółtek1 roztrzepane jajkoszczypta soli1 szklanka ciepłego mlekapół szklanki cukru125 g masła, roztopionego i przestudzonego15 dag rodzynekZ drożdży, części mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić. Pozostałą mąkę, sól, cukier wymieszać z rozczynem. Dodać żółtka, jajko, mleko i masło. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić. Formę do babki wysmarować i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy i ponownie odstawić, aż wyrośnie po brzegi foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystudzeniu babk ę można polać lukrem.Smacznego:)