ßßß


SKŁADNIKI75 g cukru30 g świeżych drożdży2 żółtka1 jajko125 ml letniego mleka380 g mąki100 g masła2 łyżeczki soli100 g rodzynekok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania)WYKONANIEDo ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć na 15 min. Mąkę i łyżeczkę soli przesiać.2 żółtka i 1 jajko wybić do miski i zmiksować do uzyskania gęstej masy. Do masy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać.Wsypać przesianą mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić.Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką.Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką deskę wyrobić. Dodać do formy , nakryć i czekać, aż urośnie do krawędzi formy. Kiedy już osiągnie wysokość naciąć ciasto na krzyż, posmarować mlekiem.Piec najpierw 10 min, w temperaturze 200 stopni. Następnie przez 40 min w temperaturze 180 stopni.
SmacznegoCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.