Wykonanie
Słodkie
drożdżowe paluchy z
makiem … idealne do filiżanki
kawy. Zachęcam do upieczenia w weekend!
Przepis na ok. 16 drożdżówek.Składniki na
ciasto drożdżowe:500 g
mąki +
mąka do podsypywania½ szklanki
cukru12 g suchych
drożdży250 mln
mleka1/3 kostki
masła1
jajkoszczypta
soliFarsz:2 szklanki białego
maku100 g
rodzynek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g
masłakilka kropel
aromatu rumowegoDodatkowo:1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodyWykonanie farsz:
Mak płuczemy, zalewamy gorącą
wodą i odstawimy na 30 minut. Następnie dokładnie odcedzamy
mak z
wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę razem z
rodzynkami i
skórką pomarańczową. W dużym rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy zmielony
mak z
bakaliami,
cukier i przesmażamy całość uważając, aby składniki się nie przypaliły. Farsz mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Można wstawić na noc do lodówki.Wykonanie ciasto:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką, i
drożdżami wlewamy
jajko i ciepłe (nie gorące!)
mleko z
masłem i
cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera za końcówką haka, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach: ok.45×60 cm. Prostokąt przekrawamy na pół. Na każdą cześć układamy do połowy farsz wzdłuż dłuższego
boku. Następnie składamy ciasto na pół, zlepiając boki ciasta. Lekko wałkujemy, aby warstwy się połączyły. Każdy prostokąt kroimy na 8 części. Małe kawałki skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 17 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią. Jeszcze ciepłe lukrujemy (
cukier puder wymieszany z gorąca
wodą).Smacznego!