ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z białym makiem (słodkie makowe paluchy)

Drożdżówki z białym makiem (słodkie makowe paluchy)

nazwa

Wykonanie

Słodkie drożdżowe paluchy z makiem … idealne do filiżanki kawy. Zachęcam do upieczenia w weekend!
Przepis na ok. 16 drożdżówek.
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki + mąka do podsypywania
½ szklanki cukru
12 g suchych drożdży
250 mln mleka
1/3 kostki masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
2 szklanki białego maku
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła
kilka kropel aromatu rumowego
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie farsz:
Mak płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawimy na 30 minut. Następnie dokładnie odcedzamy mak z wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę razem z rodzynkami i skórką pomarańczową. W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy zmielony mak z bakaliami, cukier i przesmażamy całość uważając, aby składniki się nie przypaliły. Farsz mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Można wstawić na noc do lodówki.
Wykonanie ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, i drożdżami wlewamy jajko i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera za końcówką haka, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach: ok.45×60 cm. Prostokąt przekrawamy na pół. Na każdą cześć układamy do połowy farsz wzdłuż dłuższego boku. Następnie składamy ciasto na pół, zlepiając boki ciasta. Lekko wałkujemy, aby warstwy się połączyły. Każdy prostokąt kroimy na 8 części. Małe kawałki skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 17 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią. Jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder wymieszany z gorąca wodą).
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/drozdzowki-z-bialym-makiem-slodkie-makowe-paluchy