Wykonanie
makowiec zawijany
Składniki na 2 makowce:
Ciasto drożdżowe:1
jajko100 g
masła1/2 szklanki
mleka50 g
drożdży1/2 szklanki
cukru3 szklanki
mąkiMasa makowa:200 g
maku9 ml
aromatu waniliowego3 łyżki stołowe
miodu100 g
rodzynek30 g
skórki pomarańczowej + do dekoracji4
jajka3/4 szklanki
cukru30 g posiekanych na drobno
orzechów włoskichLukier:1 szklanka
cukru pudru3 -4 łyżeczki zimnej
wodySposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe:Do miseczki wlać
mleko, delikatnie podgrzać, pokruszyć
drożdże, dodać łyżeczkę
cukru oraz 3 łyżki
mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15-20 minut.Do rozczynu dodać
jajko,
cukier oraz rozpuszczone
masło. Początkowo mieszać ciasto za pomocą łyżki dodając stopniowo pozostałą ilość
mąki. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż do momentu kiedy będzie ono odchodziło od ręki.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Masa makowa:
Mak przełożyć do miski, zalać wrzącą
wodą i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Następnie odsączyć
mak na sitku, po czym zmielić 3
razy w maszynce z wkładką do
maku bądź w uniwersalnej maszynce do
mięsa.
Rodzynki,
aromat waniliowy,
skórkę pomarańczową oraz posiekane
orzechy dodać do
maku i dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i dokładnie wymieszać.
Żółtka ubić wraz z
cukrem na puszystą masę, dodać do
maku, całość wymieszać.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto wyłożyć na podsypanej
mąką stolnicę, podzielić na 2 placki. Pierwszy placek wyrabiać ręką przez 1 minutę. Następnie cienko rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć na papier do pieczenia, nałożyć 1/2 masy makowej zostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę brzegiem do dołu, końce zawinąć pod spód.Makowiec przełożyć delikatnie do formy keksowej, wstawić do piekarnika, po czym piec przez 20 minut bez termoobiegu. W ten sam sposób przygotować drugi makowiec. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Lukier:
Cukier puder przesypać do szklanki, dodać 3 łyżeczki zimnej
wody, po czym dokładnie wymieszać. Makowiec polać lukrem, najlepiej
lukier nanieść za pomocą pędzelka, całość posypać równomiernie
skórką pomarańczową i wstawić na 30 minut do lodówki.