Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 500 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
drożdże 50 gramów
masło 4 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mak 400 gramów
cukier puder 250 gramów
jajka 4 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 100 gramów
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 litrów
masło 200 gramów
miód 4 łyżek stołowych
olejek waniliowy według uznaniaWykonanie:Masa makowa: opłukany
mak zalać gorącym
mlekiem i gotować 45 minut, mieszając. Osączyć na sicie i zmielić 2
razy. 200g
masła roztopić z
miodem, dodać posiekane
orzechy, sparzone, osączone
rodzynki,
skórkę pomarańczową rum i kilka kropel
olejku waniliowego. Mieszając, podgrzewać 15 minut, przestudzić. 4
żółtka utrzeć z
cukrem pudrem i wymieszać z chłodnym
makiem. Z
białek ubić piane i delikatnie połączyć z masą.Ciasto: rozkruszone
drożdże wymieszać z 2 łyżkami
cukru, kilkoma łyżkami
maki i ciepłym
mlekiem, przykryć i odstawić na 15 minut. 2
żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem i wymieszać z wyrośniętym zaczynem. Dodać
jajka, wsypać pozostałą
mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodać roztopione 4 łyżki
masła i
cukier waniliowy. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na 2 prostokątne placki. Na każdym rozsmarować masę
makową, zostawiając wolne brzegi. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, końce zlepić. Rulony położyć na natłuszczonym pergaminie i zawinąć luźno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. wystudzone ciasto udekorować lukrem i posypać
bakaliami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: