ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 500 gramówcukier 100 gramówjajka 2 sztukżółtka 2 sztukdrożdże 50 gramówmasło 4 łyżek stołowychmleko 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamak 400 gramówcukier puder 250 gramówjajka 4 sztukrum 2 łyżek stołowychorzechy włoskie 100 gramówrodzynki 100 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżek stołowychmleko 1,5 litrówmasło 200 gramówmiód 4 łyżek stołowycholejek waniliowy według uznaniaWykonanie:Masa makowa: opłukany mak zalać gorącym mlekiem i gotować 45 minut, mieszając. Osączyć na sicie i zmielić 2 razy. 200g masła roztopić z miodem, dodać posiekane orzechy, sparzone, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową rum i kilka kropel olejku waniliowego. Mieszając, podgrzewać 15 minut, przestudzić. 4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z chłodnym makiem. Z białek ubić piane i delikatnie połączyć z masą.Ciasto: rozkruszone drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, kilkoma łyżkami maki i ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na 15 minut. 2 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętym zaczynem. Dodać jajka, wsypać pozostałą mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodać roztopione 4 łyżki masła i cukier waniliowy. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na 2 prostokątne placki. Na każdym rozsmarować masę makową, zostawiając wolne brzegi. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, końce zlepić. Rulony położyć na natłuszczonym pergaminie i zawinąć luźno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut. wystudzone ciasto udekorować lukrem i posypać bakaliami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: