Wykonanie
Przepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny.
Składniki:50 dag
mąki50 g
drożdży1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru150 g
masła4
żółtka1 opakowanie
cukru waniliowegoMasa makowa:50 dag
maku1 litr
mleka1/2 kostki
masła5
jajek1 szklanka
cukru lub 4-5 łyżek
mioduorzechyrodzynkiskórka pomarańczowaWykonanie:
Drożdże rozcieram z letnim
mlekiem i trzema łyżkami
cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.
Żółtka ucieram z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym.
Masło rozpuszczam i studzę.
Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z
drożdży,
żółtka i
masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję
mak i gotuję tak długo, aż ziarenka
maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by
mak wystygł. Zimny
mak mielę dwu- lub trzykrotnie.
Białka ubijam na pianę dodaję
żółtka i
cukier. Do masy
żółtkowej dodaję porcjami zmielony
mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone
masło oraz posiekane
bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min.