ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

Makowiec zawijany wg Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny.
Składniki:
50 dag mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
150 g masła
4 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
50 dag maku
1 litr mleka
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu
orzechy
rodzynki
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach. Zestawiam z ognia, odlewam na sitko i odstawiam by mak wystygł. Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/makowiec-zawijany-wg-magdy-gessler.html