ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 40 gramówmleko 0,5 litrówmasło 100 gramówżółtka 3 sztukcukier 0,75 szklanekcukier waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 sztukmak 500 gramówmleko 0,5 litrówmasło 120 gramówmiód 1 szklanekjajka 3 szklanekcukier 0,5 szklanekrodzynki 100 gramóworzechy 100 gramówWykonanie:Wrzącym mlekiem zalać mak i odstawić na noc.Ciasto: rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać 4 łyżki maki i ok. pół szklanki ciepłego mleka. Przykryć i odstawić na 10 minut w cieple miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać resztę mąki oraz mleko, skórkę z cytryny oraz rozczyn. wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodawać stopniowo roztopione, ostudzone masło, cały czas wyrabiając. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.Masa makowa: odcedzony mak zmielić 2 razy, dodać rozpuszczone masło (120g) oraz miód. Żółtka utrzeć z cukrem (1/2 szklanki) i wymieszać z masą.Wsypać namoczone, osączone rodzynki oraz posiekane orzechy. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.Ciasto rozwałkować na natłuszczonym pergaminie, wyłożyć masę makową, ciasno zwinąć roladę i przełożyć z papierem do formy. Piec 45 minut w 180 stopniach.Zimna roladę można polukrować i posypać bakaliami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: