Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
żółtko 8 sztuk
jajko 2 sztuk
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
rodzynki 100 gramów
lukier według uznaniaWykonanie:Szklankę
mąki zalać szklanką wrzącego
mleka i wymieszać na gładką masę. Gdy ciasto przestygnie, dodać wyrośnięty rozczyn
drożdżowy i pozostawić na 30 minut, aby wyrosło.Na parze ubić
żółtka,
jajka z
cukrami i połączyć z
ciastem. Pozostawić na 30 minut.Zagnieść z pozostałą
mąką, dodać stopione
masło i wymoczone
rodzynki, wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posmarować
żółtkiem i upiec. Zimną babę polukrować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12bardzo dobraDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: