ßßß Cookit - przepis na Babka parzona

Babka parzona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
żółtko 8 sztuk
jajko 2 sztuk
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
rodzynki 100 gramów
lukier według uznania
Wykonanie:
Szklankę mąki zalać szklanką wrzącego mleka i wymieszać na gładką masę. Gdy ciasto przestygnie, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pozostawić na 30 minut, aby wyrosło.
Na parze ubić żółtka, jajka z cukrami i połączyć z ciastem. Pozostawić na 30 minut.
Zagnieść z pozostałą mąką, dodać stopione masło i wymoczone rodzynki, wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posmarować żółtkiem i upiec. Zimną babę polukrować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: edl26
Data: 2008-12-12
bardzo dobra
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3916/Babka-parzona