ßßß
Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole mojej prababki a może nawet i jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem.Składniki na dużą roladę: na ciasto:500 g mąki2 żółtka100 g cukru1 szklanka mleka80 g masła stopionego20 g drożdżyszczypta soli na nadzienie:300 g orzechów włoskich2 jajka50 g masła1/2 szklanki cukru pudru5 g drożdżykieliszek rumu
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać letnim mlekiem i odczekać 10 minut. Następnie wymieszać, dodać żółtka i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlewać po trochę wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek miski nakryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować masę orzechową: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie z żółtkami. Dodać orzechy zmielone w maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez niczego.