Wykonanie
Buchty! Uwielbiam .Puszyste bułeczki z powidłami,rozpływają się w ustach. Takie,,,puszyste chmurki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście,spróbujcie .Polecam :)
Składniki:1 szklanka ciepłego
mleka2 łyżki
cukru pudru250 g
mąki1/4 szklanki
cukru20 g
drożdży1/2 łyżeczki
soli50 g
masła,rozpuszczonego120 g
powideł śłiwkowych1
jajko + 2
żółtkaDrożdże wymieszaj z 1/2 szklanki
mleka i odstaw na około10-15 minut.3
żółtka wraz z
cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj pozostałe
mleko,rozczyn i
mąkę.Zagnieć ciasto.Do ciasta wlej
masło i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków. Formuj kuleczki,wkładając do środka po łyżeczce powideł.Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,tak aby się stykały.Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte buchty posmaruj roztrzepanym
białkiem.Bułeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut.Wystudzone bułeczki posyp
cukrem pudrem.