ßßß
Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.Składniki na 16 sztuk:500 g mąki200 ml letniego mleka1/2 szklanki cukru30 g drożdży2 jajkaszczypta soli50 g masłanadzienie:słoiczek powideł śliwkowych (500 g)2 łyżki kakaododatkowo:jajkocukier puderMąkę przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wbić jajka, wsypać cukier i sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.