ßßß Cookit - przepis na mazurek paryski

mazurek paryski

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z kakao.
*foremka 23*23 cm
Składniki: na ciasto kruche:
110 g mąki
70 g masła
40 g cukru pudru
jajko
łyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane:
60 g mąki
50 g cukru
50 g masła
2 jajka na przełożenie
słoiczek powideł śliwkowych
łyżka kakao
+ dodatkowo dowolna dekoracja
Składniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną i nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka a następnie mąkę. Powidła wymieszać z kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/mazurek-paryski.html