Wykonanie
Przepis na ten mazurek moja Mama znalazła w naszych zbiorach starych przepisów, pochodzi on z Poradnika Domowego z połowy lat 90-tych. Bardzo lubimy wracać do tych dawnych przepisów, wiele z nich na stałe zadomowiło się w naszej kuchni. W tym mazurku najbardziej smakowało nam nadzienie- powidła wymieszane z
kakao.*foremka 23*23 cmSkładniki: na ciasto kruche:110 g
mąki70 g
masła40 g
cukru pudrujajkołyżka
mleka lub
śmietany na ciasto maślane:60 g
mąki50 g
cukru50 g
masła2
jajka na przełożeniesłoiczek
powideł śliwkowychłyżka
kakao+ dodatkowo dowolna dekoracjaSkładniki na kruche ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować masę
maślaną i nadzienie.
Masło utrzeć z
cukrem, ucierając dodać
jajka a następnie
mąkę. Powidła wymieszać z
kakao. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Posmarować nadzieniem a na wierzch wyłożyć ciasto maślane. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.