Wykonanie
Placki naleśnikowe na słodko można zrobić z
owocami raczej mało soczystymi -
śliwki,
morele,
czereśnie,
borówki amerykańskie.SKŁADNIKI:1 1/2 szklanki
mąki1/4 l
mleka1/4 l
śmietany 18 lub 30%6
jajek3 łyżki
cukru30 dag
śliwekmasło do smażenia
cukier puderZ
jajek,
mąki,
mleka,
śmietany i
cukru zrobić ciasto i odstawić na min. pół godziny.
Śliwki umyć,wydrylować, pokroić na połówki, a większe na ćwiartki. Na jednej patelni roztopić
masło. Wlać porcję (1/4) ciasta i podsmażyć na małym ogniu. Gdy zacznie się ścinać, ułożyć
owoce (skórką do góry). Na drugiej patelni rozgrzać
masło i przełożyć placek. Chwilę podsmażyć. Tak samo usmażyć kolejne 3 placki. Posypać
cukrem pudrem. Podawać ze
śmietaną.