Wykonanie
Bardzo proste do wykonania i smaczne zarazem.Bez
mąki,
smietany i
proszku do pieczenia.Warto zrobić,szczególnie,jesli ma to być ten pierwszy raz,tak jak to bylo u mnie:)Skladniki:3 duże
jajka100 g dobrej,słodkiej,ciemnej
czekolady100 ml
mleka2 lyżki drobnego
cukru do wypieków
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania foremek od wewnątrzPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.Dno oraz boki foremek smarujemy
masłem,posypujemy
cukrem pudrem.
Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy
mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się
czekolady,dobrze mieszamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ubijamy z jedną łyżką
cukru do białosci.
Białka ubijamy z drugą łyżką
cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy
białka z
żółtkami.
Potem dodajemy rozpuszczona
czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -
czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.Smacznego:)