Wykonanie
5 (100%) 2 votesPrecle to dość pracochłonna potrawa , a raczej wypiek . Oczywiście to że nie jest ze mnie mistrzunio piekarnika to już wiecie .Tak więc nie owijając w bawełnę , przepis przystosowałam do swoich wątłych umiejętności 😉 Precle według poniższego przepisu robi się szybko , przyjemnie. Smakują doskonale . Moje chłopaki najchętniej wcinali by je codziennie 😉 Polecam , może klasyk ciut oszukany ale za to prosty i sprawdzony 😉
Składniki :1,5 szklanki ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży50 g
masła1 łyżka
cukru1 płaska łyżeczka
soli4 szklanki
mąki1
jajko2 łyżki
mlekamak do posypania
Drożdże zasypujemy
cukrem i mieszamy . Po chwili zrobią się lejące , wtedy dodajemy 2 łyżki
mąki i ciepłą
wodę 1,5 szklanki . Mieszamy , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Naczynie musi być wysokie bo
drożdże potrafią rosnąc i uciekać 😉 Do maszyny do wyrabiania
chleba lub innego pomocnika 😉 Wsypujemy resztę
mąki ,
sól i zaczyn
drożdżowy , roztopione ale nie gorące
masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej
wody .Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy w precle . Wymaga to trochę wprawy ale jak widać na zdjęciu nawet mi się udaje, więc nie macie się co martwić , wyjdą 😉 Układamy na blaszce do pieczenia wysypanej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia .
Jajko roztrzepujemy z
mlekiem i smarujemy nim wierzch precli . Posypujemy
makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C . Pieczemy bez termoobiegu około 10-15 minut , najlepiej do czasu aż się pięknie zrumienią . Podajemy ciepłe lub zupełnie ostudzone . Smacznego !