Wykonanie
Składniki:1 łyżka suchych
drożdży1 łyżki
soli3 szklanki
mąki1 łyżka
cukru50 g roztopionego
masłaok 450 ml ciepłego
mlekajajka wymieszane z odrobiną
wody do posmarowaniaopcjonalnie
mak,
sezam itp
Cukier rozpuść w
mleku,dodaj
masło.Wymieszaj.
Drożdże wsyp do miseczki i dolej
mleko,poczekaj aż
drożdże zaczną pracować.
Mąkę i
sól przesiej,zrób dołek i wlej
drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.Piekarnik nastaw na 220 stopni.Wyrośnięte bułeczki posmaruj
jajkiem i posyp np
makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód
bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.