ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie bułeczki obiadowe

Mięciutkie bułeczki obiadowe

nazwa

Wykonanie

Zachwycą Was. Białe, mięciutkie bułeczki o neutralnym smaku. Doskonałe do każdego posiłku. I jak zwykle - proste w wykonaniu, nawet dla bułeczkowych laików.. Bułeczki są niewielkie, każda rozmiarowo odpowiada może 1/3 - 1/4 wielkości zwykłej bułki (tylko na zdjęciach wyglądają na duże), ale jest ich za to sporo, więc można się najeść. No i po raz kolejny sprawdziło się, że pieczywo bez dodatku jajek jest takie puszyste...
Składniki:
550 g mąki pszennej
12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
375 ml mleka
25 g masła
Dodatkowo:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka
szczypta soli
ziarno maku i sezamu
500 g mąki wymieszać z drożdżami, solą, cukrem.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 24 - 30 równych części (wielkości piłeczki do ping ponga). Ukształtować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 mm (nie większych - bułeczki powinny się podczas wyrastania zetknąć). Odstawić na pół godziny (lub dłużej), przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.
Przygotować glazurę. Jajko roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Posmarować wyrośnięte bułeczki. Posypać na zmianę w rzędach, to sezamem, to makiem, zostawiając rząd nieobsypanych bułeczek pomiędzy nimi.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Podawać ciepłe, pozwalając, by każdy miał tą przyjemność oddzielania ich samemu.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mieciutkie-buleczki-obiadowe