Wykonanie
Zachwycą Was. Białe, mięciutkie bułeczki o neutralnym smaku. Doskonałe do każdego posiłku. I jak zwykle - proste w wykonaniu, nawet dla bułeczkowych laików.. Bułeczki są niewielkie, każda rozmiarowo odpowiada może 1/3 - 1/4 wielkości
zwykłej bułki (tylko na zdjęciach wyglądają na duże), ale jest ich za to sporo, więc można się najeść. No i po raz kolejny sprawdziło się, że
pieczywo bez dodatku
jajek jest takie puszyste...Składniki:550 g
mąki pszennej12 g
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
soli1 płaska łyżka
cukru375 ml
mleka25 g
masłaDodatkowo:1
jajko, roztrzepane1 łyżka
mlekaszczypta
soliziarno
maku i
sezamu500 g
mąki wymieszać z
drożdżami,
solą,
cukrem.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 24 - 30 równych części (wielkości piłeczki do
ping ponga). Ukształtować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 mm (nie większych - bułeczki powinny się podczas wyrastania zetknąć). Odstawić na pół godziny (lub dłużej), przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości.Przygotować glazurę.
Jajko roztrzepać z
mlekiem i szczyptą
soli. Posmarować wyrośnięte bułeczki. Posypać na zmianę w rzędach, to
sezamem, to
makiem, zostawiając rząd nieobsypanych bułeczek pomiędzy nimi.Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Podawać ciepłe, pozwalając, by każdy miał tą przyjemność oddzielania ich samemu.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.