Wykonanie
Po wypróbowaniu pysznego ciasta serowo–cytrynowego
rodem z Azerbejdżanu postanowiłam spróbować czegoś jeszcze z tamtejszej kuchni. Wybór padł na
chleb o ślicznym
żółtym kolorze i subtelnie słodkim,
mlecznym smaku. Kolor zawdzięcza
kurkumie, więc jeśli ktoś jej nie lubi wyczuwać w wypiekach, to powinien ograniczyć jej ilość. Źródło przepisu .Składniki na 2 bochenk i:(składniki podane na 0,75 kg
mąki, a w nawiasie przeliczone na 0,5 kg
mąki)20 g świeżych
drożdży (13g)2 szklanki
mleka w temperaturze pokojowej – 500 ml (1 i 1/3 szklanki)750g + 10 łyżek
mąki pszennej (500 g + 8 łyżek)250g
cukru (167g)1/4 łyżeczki
soli (szczypta)1 łyżeczka
kurkumy (2/3 łyżeczki)1
jajko w temperaturze pokojowej (1 małe - w razie gdyby wyszło bardzo lepkie ciasto można dodać nieco więcej
mąki)200 g
masła roztopionego i schłodzonego (133g, ewentualnie
margaryna)1
jajko do glazury
mak lub
sezam do posypania - ok. 1 łyżkiWykonanie :
Masło rozpuścić w garnku i schłodzić.W kubku wymieszać
drożdże z połową
mleka, 8 łyżkami
mąki i 2 łyżkami
cukru.
Mąkę przesiać do miski, zrobić na środku dołek i wlać tam
drożdże. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać pozostałe
mleko,
cukier,
sól,
kurkumę,
jajko, roztopione i schłodzone
masło. Wyrobić gładkie ciasto. Na początku może się wydawać lepkie, ale w miarę wyrabiania, powinno się zrobić dość zwarte i gładkie. Nie powinno się dosypywać
mąki nawet jeśli będzie się wydawało miękkie (wystarczy że będzie zwarte). Podzielić na 2 bochenki (jednej bochenek powinien
mieć ok. 20 cm, ale nie trzeba się tego tak sztywno trzymać, bo ciasto jeszcze wyrośnie), nadać kształt kulki i położyć na wyłożonej papierem i wysmarowanej
masłem blaszce. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość, będzie to trwać 1-1,5 h).Po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym
jajkiem (ewentualnie
mlekiem) i wstawiamy do pieca. Piec w 190°C ok. 20-30 minut. Po 5 minutach pieczenia
chleb smarujemy jeszcze raz
jajkiem i posypujemy
sezamem lub
makiem. Piec dalej.Po upieczeniu wyjąć z pieca, ostudzić i jeść ;)Jeśli chcemy zrobić wzorek, jaki jak na stronie z której pochodzi przepis należy po pierwszym posmarowaniu
jajkiem przyłożyć do ciasta widelec (tylną częścią) i przesuwać widelec lekko dociskając ząbkami robiąc lekkie wgłębienie. Robimy kilka takich pasków wzdłuż i wszerz. Po drugim posmarowaniu
jajkiem powinno się powtórzyć tę czynność.
Smacznego!