ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne do bugerów

Bułki pszenne do bugerów

nazwa

Wykonanie

Pewnie się ze mną zgodzicie, że nie ma nic wspanialszego od domu pachnącego chlebem, bułkami czy ciastem. Taki dom kojarzy się z ciepłem, rodziną i miłością. Piekąc te bułki tak się właśnie czułam. Pszenne, maślane bułeczki wspaniale sprawdzą się na śniadanie z własnoręcznie zrobioną konfiturą lub do przygotowania domowych burgerów, albo jeszcze do podania "szarpanej" wieprzowiny - tak jak w moim przypadku. Są pulchne i pachnące. Nie ma w nich żadnych konserwantów ani polepszaczy - jak w tych kupnych. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
7 gram suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
3 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
2 łyżki cukru
600 ml mąki (3x200 ml filiżanka)
1 duże jajko (w temp. pokojowej)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki wody
SKŁADNIKI:
Na początku przygotowujemy zaczyn: drożdże, cukier, ciepłą wodę i mleko mieszamy w szklanej misce i odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce mieszamy mąkę, masło i sól. Gdy powstaną maślano-mączne grudki dodajemy jajko oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto do czasu aż będzie gładkie i jednolite (ok. 5 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odkładamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie dzielimy je na 6 części i każdą formujemy na kształt bułki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Znowu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy bułeczki urosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami wody - dzięki temu pięknie się zarumienią, możemy je posypać makiem, sezamem lub grubą solą - kto co woli. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopi C do czasu aż się zarumienią (ok. 20 minut). Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/buki-pszenne-do-bugerow.html