ßßß Cookit - przepis na Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Witam!
Chciałam dzisiaj zrobić coś czekoladowego z orzechami, ale jednak z piekarnika wyszła chałka. ;)
Wbrew pozorom nie taki diabeł straszny jak go malują. ;p Jedyne co może sprawić trudności to zawijanie chałki, ale dla chcącego nic trudnego!
Składniki:
2 i 3/5 szklanki mąki 500 = 450g
opakowanie suchych drożdży (8g)
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Extra na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.
Odstawiamy na 1.5h pod przykryciem.
Zagniatamy ponownie.
Rozdzielamy ciasto na 4 równe części.
Robimy wałeczki z ciasta.
Formujemy chałkę.
Odstawiamy na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę - muszą powstać grudki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem chałkę.
Posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
Smacznego! ;)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/05/chaka-drozdzowa-z-kruszonka.html