Wykonanie
Witam!Chciałam dzisiaj zrobić coś
czekoladowego z orzechami, ale jednak z piekarnika wyszła
chałka. ;)Wbrew pozorom nie taki diabeł straszny jak go malują. ;p Jedyne co może sprawić trudności to zawijanie
chałki, ale dla chcącego nic trudnego!Składniki:2 i 3/5 szklanki
mąki 500 = 450gopakowanie suchych
drożdży (8g)100 ml ciepłego
mleka100 ml ciepłej
wody2 łyżki roztopionego
masła1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukruSkładniki na kruszonkę:1/3 szklanki
mąki2 łyżki
cukru2 łyżki
masłaExtra na wierzch:1
jajko1 łyżka
mlekaPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto.Odstawiamy na 1.5h pod przykryciem.Zagniatamy ponownie.Rozdzielamy ciasto na 4 równe części.Robimy wałeczki z ciasta.Formujemy
chałkę.Odstawiamy na 30 minut.Przygotowujemy kruszonkę - muszą powstać grudki.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Smarujemy
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem chałkę.Posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.Smacznego! ;)