Wykonanie
Wczoraj poszłam do księgarni i oczywiście zahaczyłam o dział z książkami kulinarnymi. Tak znalazłam pomysł na dzisiejszy dzień. ;)Pierwotnie bułeczki były stworzone w "Chelsea Bun House". Był to sklep angielski w XVIII w., który mieścił się w
mieście Chelsea. Był słynny z tych wyrobów. ;)Tradycyjne bułeczki są
drożdżowe, a w nadzieniu znajdują się
rodzynki, skórka otarta z
cytryny oraz
cynamon. Charakterystycznym elementem jest również glazura cukrowa, którą smarujemy upieczone bułeczki.Naprawdę są pyszne, szczególnie jedzone na ciepło. :)Składniki:500 gram
mąki1 łyżeczka
soli50 gram miękkiego
masła1
jajko50 gram
cukruszklanka
mlekaDo rozczynu
drożdżowego:15 gram świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
cukru4 łyżki
mleka1 łyżeczka
mąkiDo glazury:około 40 g
cukru4 łyżki
wodyPrzygotowanie rozczynu:W miseczce pokruszyć
drożdże, zalać ciepłym
mlekiem.Wymieszać dokładnie.Dodać
cukier i
mąkę, wszystko wymieszać, tak aby nie było grudek.Odstawić na około 20 minut.Przygotowanie bułeczek:Do miski dodać
mąkę,
sól,
cukier,
jajko, miękkie
masło, ciepłe
mleko i wyrośnięte
drożdże.Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze z hakiem. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5h pod ściereczką - ciasto musi podwoić swoją objętość.Rozwałkować ciasto na mnie więcej kwadrat o
boku 30 cm.Posmarować rozpuszczonym
masłem.Posypać całą powierzchnię
cukrem,
rodzynkami,
skórką cytryny oraz
cynamonem.Zwinąć, tak żeby powstała rolada.Przekroić na 12 części. Każdą część przekładać ukrojoną częścią do góry na blaszkę.Odstawić pod przykryciem na około 40 minut.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.W tym czasie robimy glazurę.Do małego garnka wsypać
cukier i i
wodę.Gotować na średnim ogniu do powstania
syropu.Upieczone bułeczki wysmarować glazurą i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego! :D