Wykonanie
Chałka to mój ulubiony wytwór
drożdżowy od razu po bułeczce drożdżowej i robiona za 1 razem.Składniki :*2 szkl
mąki* 40 g świeżych
drożdży*1
jajko*1/2 szkl
mleka* odrobina
wody*2 łyżki
masła* 3 łyżki
cukru*1/2 łyżeczki
soliKruszonka :* 1 łyżka zimnego
masła*3 łyżki
mąki*1 łyżka
cukruSkładniki zagnieść palcami.Ciepłe
mleko,
drożdże , 1 łyżkę
cukru i
mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.W misce wymieszać resztę
mąki,
cukru i
sól.
Jajko roztrzepać z
wodą,
masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane
jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z
mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać
mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 h.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi wałek o dł. 30-35 cm, zapleść warkocz (instrukcja poniżej). Przenieść
chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym z łyżką
wody jajkiem i posypać obficie kruszonką.
Chałkę wstawić do porządnie nagrzanego do 200 st piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st piec jeszcze 15 minut