ßßß Cookit - przepis na CHAŁKA

CHAŁKA

nazwa

Wykonanie

Chałka to mój ulubiony wytwór drożdżowy od razu po bułeczce drożdżowej i robiona za 1 razem.
Składniki :
*2 szkl mąki
* 40 g świeżych drożdży
*1 jajko
*1/2 szkl mleka
* odrobina wody
*2 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki soli
Kruszonka :
* 1 łyżka zimnego masła
*3 łyżki mąki
*1 łyżka cukru
Składniki zagnieść palcami.
Ciepłe mleko, drożdże , 1 łyżkę cukru i mąki wymieszać, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać resztę mąki, cukru i sól. Jajko roztrzepać z wodą, masło rozpuścić.
Masło i roztrzepane jajko wlać do zaczynu, a następnie przelać całość do miski z mąką. Ciasto zagniatać 5-10 minut, starając się nie podsypywać mąką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok 1 h.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować długi wałek o dł. 30-35 cm, zapleść warkocz (instrukcja poniżej). Przenieść chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypać obficie kruszonką. Chałkę wstawić do porządnie nagrzanego do 200 st piekarnika na drugi stopień od dołu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st piec jeszcze 15 minut
Źródło:http://cukrowapasja.blogspot.com/2012/11/chaka.html