ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym

Drożdżówki z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Dziś ciąg dalszy historii z rabarbarem. Wczoraj pisałam o syropie rabarbarowo-truskawkowym . Syrop jest już bezpieczny w moich słoiczkach, pora więc zająć się tym, co zostało po odcedzeniu. I tak powstały smaczne drożdżówki. Nadzienie rabarbarowo-truskawkowe jest słodkie i delikatne. Nic już nie trzeba z nim robić, można bezpośrednio umieścić na cieście.
A tak swoją drogą, dlaczego nie lubiłam rabarbaru?
Pamiętam, jak w dzieciństwie, na wsi, zajadaliśmy rabarbar prosto z ogrodu, zanurzaliśmy łodygi w cukrze i mieliśmy przy tym bardzo kwaśne miny. Na samo wspomnienie było mi strasznie kwaśno i omijałam rabarbar z daleka. Okazało się jednak, że po odpowiednim spreparowaniu jest całkiem zjadliwy :-)
450 g mąki
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
200 ml mleka
45 ml wody
1 saszetka drożdży suszonych
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem mąki, aż będzie gładkie i da się formować małe kulki. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem, spłaszczyć, wgnieść dołek i w dołku umieścić nadzienie. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówki trochę podrosną. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 190 ˚C przez ok 25 minut.
Kruszonka
1/4 kostki masła
cukier (na oko)
mąka (mniej więcej tyle samo co cukru)
Masło, cukier i mąkę zagnieść ręką, aż powstanie kruszonka. Mąkę i cukier dosypywać na wyczucie. Najlepiej na początek dosypać tylko trochę, wymieszać wszystko łyżką i po trochu dosypywać, aż uzyskamy właściwy efekt.
Gotowe, ostudzone drożdżówki można polać lukrem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/06/drozdzowki-z-nadzieniem-rabarbarowo.html